Pokličite 041 601 555
100% odkrit nakup
Vsi avti so preverjeni pri nemških in drugih tujih prodajalcih ter imajo natančne opise, zgodovino servisov in detajlne fotografije.

Kako se prilagoditi zimskim razmeram?

 v nasveti

Vsako leto proti koncu leta se razmere na cesti spremenijo do te mere, da moramo spremeniti slog vožnje in avtomobil dobro pregledati. S tem povečamo varnost nas in drugih v prometu. Kje so glavne razlike vožnje poleti in pozimi?

Priprava vozila

Pred zimo moramo preveriti starost in obrabo pnevmatik ter jih po potrebi zamenjati, pogledati ustreznost hladilne tekočine in tekočine za vetrobranska stekla. Zaradi padca temperature moramo dopolniti gume. Merjenje moramo tudi večkrat čez zimo ponoviti in po potrebi gume dopolniti. Ena bolj zavajujočih informacij, ki krožijo po spletu in v družbi, je, da so celoletne gume pozimi primerljive zimskim.  Na več testih so celoletne gume na snegu močno zaostale za zimskimi gumami. Tako je vsekakor priporočljiva menjava gum glede na letni čas. Oba kompleta gum bomo lahko imeli dalj časa, saj jih bomo rabili samo pol sezone na leto.

Vžig motorja

Pozimi lahko ob nepravilnem ravnanju naredimo še večjo škodo motorju kot poleti. Vsekakor ni priporočljivo segrevati vozila na mestu. Najbolje je najprej  z avta očistiti sneg in led, ga prižgati in nato se takoj z njim odpeljati. Motor na mestu porabi več goriva. Življenje si pa lahko lajšamo z nakupom vozila z ogrevanim vetrobranskim steklom, gretjem sedežev ali gretjem volanskega obroča. Na gumah tudi ne bi radi preveč šparali. Ne pozabite.. To so edini stik vozila s cestiščem.

Vožnja v snežnih razmerah

Pri slabih pogojih pridejo toliko bolj do izraza izkušnje voznika, kvaliteta gum ter predvsem pametna in premišljena vožnja. Pnevmatike smo že obdelali, izkušnje dobimo s kilometri na cesti.. tako da moramo biti samo še pametni in premišljeni. Izogibamo se predvsem naglemu pospeševanju, zaviranju in zavijanju, saj drugače lahko hitro izgubimo nadzor nad vozilom. Med vožnjo vedno mislimo 100m v naprej. Tako opazujemo: Ali je rdeča luč, ali se približujemo ostrim ovinkom ali prehodu za pešče. V takih primerih spustimo plin že predčasno. Privarčujemo na gorivu, nervozi in hkrati še bolj varno vozimo.

Pripomočki

Pripomočki, ki niso zakonsko obvezni in jih vsekakor priporočam za v vsako vozilo, so: snežne verige, zložljiva lopata, kos preproge/lesa, čevlji za v sneg, rokavice in tekočina za vetronska stekla (do -40º celzija) v razpršilu. Verige, lopata in kos lesa/preproge za pod gume vas bo rešila iz zagate rahlega zdrsa iz ceste. Po Murphy-ju bomo vedno brez rokavic in obutve, ko jih bomo najbolj rabili. Razpršilka s tekočino za vetrobranska stekla je pa eden najbolj uporabnih pripomočkov, ko je avto samo zamrznjen. Razpršimo po steklih in pustimo, da se led stopi. Prihranili bomo veliko drsanja z strgalom po steklih.

Med zimo nas okolje sili v bolj mirno vožnjo. Kar pa ni tako slabo, saj raziskave kažejo, da ob počasnejši vožnji tudi naše srce počasneje bije. Tako lahko teoretično s počasnejšo vožnjo dlje živimo. Priporočam, da si tako vedno vzamete par minut več in si preprosto samo ogrejete vozni prostor na prijetno temperaturo, predvajate vam ljubo glasbo in se mirno in varno odpeljete ne glede na snežne razmere.

Zadnje objave